Homebrew Website Club in Utrecht

 Gisteren was ik bij Kirsten om haar te helpen met problemen in haar WordPress installatie. Met name de RSS feed had kuren. Die hebben we inmiddels deels opgelost, het leken wat rebellerende plugins te zijn. Maar we kregen het (natuurlijk) over het gebruik van je site als eigen moederschip ten opzichte van je sociale profielen als primaire plek te gebruiken.

Kirsten opperde dat ze wel eens met wat mensen een avond wilde organiseren om gezamenlijk aan je eigen website te werken. Dat deed mij denken aan de Homebrew Website Club, een wereldwijd initiatief waar mensen de tijd en aandacht hebben om weer meer eigenaarschap te nemen op hun online identiteit.

Er is geregeld een online meetup, maar misschien moeten we na de zomer gewoon eens een avond in Utrecht plannen. Dan zien we wel wie er op komt dagen. Misschien is het zelfs te combineren met de meetups van de Digitale Fitheid community?

Frank Meeuwsen

21 Jun 2024 at 18:35

Bewuste frictie in RSS

 Gisteren had ik het al over frictie. Sinds gisteren heb ik FreshRSS als nieuwe feedreader werkend op een eigen webserver. Ik test het de komende dagen eens of het past binnen mijn werkwijze of dat ik er een goede flow in kan vinden. Wat me ergens wel een fijne vorm van frictie geeft, is het handmatig verversen van de feeds.

Computer screen displaying an RSS feed reader listing articles with titles and accompanying icons while a notification banner appears on top indicating an update in progress.

Met één druk op de knop ververs ik 227 feeds voor nieuwe posts. In andere feedreaders zijn de nieuwe posts er gewoon, omdat dit een achtergrondtaak is. Ik kan na het openen van de app of website direct beginnen met lezen. Een manier die veel sociale netwerken ons gewoon hebben gemaakt. Zo ben je direct opgeslokt in de feeds en kun je gedachtenloos consumeren.

Deze manier in FreshRSS heeft een interessant effect op me. Ik zie in ongeveer 30 seconden alle titels langskomen van blogs waar ik op ben geabonneerd. Of ze nu wel of geen nieuwe artikelen hebben. Dat brengt een zekere rust en kalmte. Het geeft de ruimte weer waar ik me in begeef, de onderwerpen en interesses. Het maakt het lezen van de nieuwe posts een meer bewuste actie dan simpelweg tijdverdrijf.

Frank Meeuwsen

20 Jun 2024 at 07:08

Frictie in presenteren - Digitale Fitheid

 Maandagavond besloot ik naar de zesde Nederlandstalige Obsidian meetup te gaan, die onder de vlag valt van de Digitale Fitheid Community. Ton Zijlstra heeft een fraai verslag geschreven van de avond, evenals wat aandachtspunten. Ik wil de onderwerpen van de sprekers niet herhalen, maar wel kort in gaan op een van de aandachtspunten van Ton. Plus wat eigen gedachten.

Ik kwam ongeveer 40 minuten na aanvang binnen, dus de discussie was al levendig op gang gekomen. Het is fijn om te zien om hoe divers het publiek is in ervaring en gebruik van Obsidian. De gesprekken gingen soms heel diep, soms kwam er snel een antwoord, soms was het samen zoeken naar de vraag achter de vraag. Net als Ton ben ik onder de indruk van Maarten den Braber’s gebruik van de PDF++ plugin, iets wat ik zelf ook zeker meer ga onderzoeken hoe die mij kan helpen.

Frictie in notities

Na de plenaire discussie had ik nog een goed gesprek met Muhammed Kilic en Marieke de Vries, onder andere over het bewust inzetten van frictie om je meer te laten reflecteren op je periodieke notities. Het is een gebied wat ligt aan de Quantified Self movement, waar veel van de dagelijkse bezighouden worden vastgelegd, vaak geautomatiseerd. Ik kies er bewust voor om elke zondagochtend een Wekelijkse Notitie te schrijven in Obsidian, die ik op dat moment terughaal uit eerdere bronnen. Ik schreef hier in januari al uitgebreider over, hoe ik mijn mediaconsumptie en agenda van de voorgaande week op een rij zet. Plus mijn eigen gedachten over die week. Voor mij is die frictie, om het juist terug te halen uit andere bronnen, een vorm van reflectie en rust die ik in de notitie breng. Ik hoef er geen productiviteitsrendement uit te halen, ik hoef er geen doelen mee te behalen. Het is wat het is. Ik kijk om de paar weken terug en vind er zelf iets van. Wat dat ook mag zijn. Dat principe van frictie in je notities en PKM brengen vind ik een interessante. Soms mag je er juist wat moeite voor doen om je eigen werk verder te brengen. Je eigen leven misschien wel. Wat een metafoor.

Frictie in presenteren

Het brengt me op een opmerking van Ton in zijn blogpost:

Voelen we ons kwetsbaar in het tonen van onze tools en werkwijzen? Het aantal malen dat ‘tell’ ook met ‘show’ werd ondersteund was daardoor beperkt, en dat is jammer vind ik.

Ik kan dat beantwoorden met een overtuigend “ja”. Ik denk dat dit heeft te maken met zowel de verwachting van de avond als mijn eigen werk. In de uitnodiging van de PKM avond is te lezen

Ben je fan van Obsidian? Wil je er vragen over stellen of je vondsten delen met andere geïnteresseerden? Dan is dit je kans!

Een open uitnodiging om vragen te stellen of iets te delen. Maar de realiteit is dat degene die een vraag heeft, soms ook het verzoek krijgt om het scherm te delen om de vraag te verduidelijken. En daar zit de crux. Dat is iets wat je graag wil voorbereiden. Het is een performatieve actie waarmee je jezelf blootgeeft en waar mogelijk onverwachte zaken op het scherm komen. Een foutmelding, een privé notitie, een halve werkwijze. Iets wat je liever niet deelt met anderen op een groot scherm. Voor mezelf, ik laat mijn eigen Obsidian vault niet aan de buitenwereld zien. Er staan zaken in die privé zijn en ik weet nooit exact waar wat staat. Daarom zal ik niet snel ter plekke mijn laptop aan een scherm hangen voor een publiek dat ik niet 100% ken.

Toen ik Evernote consultant was, had ik om die reden een demo account met demo notitieboeken. Die vulde ik zo nu en dan aan met specifieke notities voor de presentatie of workshop die ik geef. Dat kan voor Obsidian net zo gelden. Ik kan prima een demo-vault maken waar een groot deel van mijn notities en plugins in zijn gekopieerd, maar waar ik heel bewust veel notities niet in toe laat. Die vault kan ik dan prima op het podium gebruiken. Maar dan moet ik daar wel aan denken bij de volgende PKM/Obsidian meetup.

Wat me brengt op de uitnodiging in de agenda. Die kan duidelijker. Zorg dat de verwachting duidelijk is, dat als je vragen stelt, de kans bestaat dat je deze op het podium stelt met je eigen vault als referentie. Zorg dus voor een backup of demo vault. Wil je iets delen met anderen, zorg dat dit een beetje is voorbereid met een specifieke workflow. Ik denk als een tekst van deze strekking in de agenda komt, of in de mail uitnodiging, dat de verwachtingen duidelijker zijn. Misschien is het een idee om de middag voor de meetup al eerste vragen te verzamelen, zodat je een start hebt. Zo kun je de avond iets beter stroomlijnen en mogelijk zelfs een logische opbouw garanderen. Zonder dat het de charme verliest van de community-meetup die het nu is.

Frank Meeuwsen

19 Jun 2024 at 07:35Refresh complete

ReloadX
Home
(222) All feeds

Last 24 hours
Download OPML
A Very Good Blog by Keenan
*
A Working Library
Alastair Johnston
*
Andy Sylvester's Web
Anna Havron
annie mueller
*
Annie Mueller
*
Apple Annie's Weblog
Artcasting test feed
*
Articles – Dan Q
*
Austin Kleon
*
Baty.net posts
bgfay
Bix Dot Blog
*
Brandon's Journal
Chris Coyier
Chris Lovie-Tyler
Chris McLeod's blog
CJ Chilvers
CJ Eller
Colin Devroe
*
Colin Walker – Daily Feed
Content on Kwon.nyc
*
Dave's famous linkblog
*
daverupert.com
Dino's Journal 📖
dispatches
E L S U A ~ A blog by Luis Suarez
Excursions
Flashing Palely in the Margins
Floating Flinders
For You
*
Frank Meeuwsen
frittiert.es
Hello! on Alan Ralph
*
Human Stuff from Lisa Olivera
inessential.com
*
Interconnected
Into the Book
*
jabel
Jake LaCaze
*
James Van Dyne
*
Jan-Lukas Else
*
Jim Nielsen's Blog
*
Jo's Blog
*
Kev Quirk
lili's musings
*
Live & Learn
Lucy Bellwood
Maggie Appleton
*
Manton Reece
*
Manu's Feed
maya.land
Meadow 🌱
Minutes to Midnight RSS feed
Nicky's Blog
Notes – Dan Q
*
On my Om
*
One Man & His Blog
Own Your Web
Paul's Dev Notes
*
QC RSS
rebeccatoh.co
reverie v. reality
*
Rhoneisms
ribbonfarm
*
Robin Rendle
Robin Rendle
Sara Joy
*
Scripting News
*
Scripting News for email
Sentiers – Blog
Simon Collison | Articles & Stream
strandlines
the dream machine
*
The Marginalian
*
thejaymo
theunderground.blog
tomcritchlow.com
*
Tracy Durnell
*
Winnie Lim
*
yours, tiramisu
Žan Černe's Blog

About Reader


Reader is a public/private RSS & Atom feed reader.


The page is publicly available but all admin and post actions are gated behind login checks. Anyone is welcome to come and have a look at what feeds are listed — the posts visible will be everything within the last week and be unaffected by my read/unread status.


Reader currently updates every six hours.


Close

Search
x
Colin Walker Colin Walker colin@colinwalker.blog